Jeśli kiedykolwiek jadłeś sajgonki w wietnamskiej restauracji, zjadłeś papierowe opakowanie z ryżu. Są to super cienkie arkusze tradycyjnie wykonane z ryżu, wody i soli, które można wypełnić prawie wszystkim.
Ponieważ są tak cienkie, są prawie przezroczyste, dzięki czemu można zobaczyć wszystko, co jest w środku. Najczęściej można spotkać sajgonki z papieru ryżowego owinięte wokół krewetek, wieprzowiny, świeżych warzyw i makaronu sojowego, ale można użyć dowolnych składników do skomponowania nadzienia, wszystko zależy od naszej fantazji i gustu. W zależności od tego, gdzie mieszkasz, możesz mieć szczęście i znaleźć opakowania papieru ryżowego sprzedawane w lokalnym sklepie spożywczym lub sklepie ze zdrową żywnością. Kupowanie online jest również doskonałą opcją. Unikaj tych wykonanych tylko z tapioki, ponieważ są trudniejsze do owinięcia. Zamiast tego szukaj opakowań papieru ryżowego lub z kombinacją ryżu i tapioki. Nawiasem mówiąc, papier ryżowy powinien być bezglutenowy. Arkusze papieru o średnicy około 20 centymetrów są łatwiejsze w pracy. Papier ryżowy jest sprzedawany w suszonych arkuszach. Przed użyciem należy je krótko namoczyć w ciepłej wodzie, aby były giętkie i elastyczne. Po namoczeniu papier ryżowy można jeść na surowo, jak w przypadku świeżych sajgonek z warzywami, lub smażony z warzywami i mięsem. Świeże sajgonki to najczęstszy sposób pracy z papierem ryżowym w kuchni.
Jeśli chodzi o smażenie, papier ryżowy staje się niezwykle kruchy i lekki. Zawijanie papieru ryżowego jest dosyć łatwe, tak samo łatwe jak owijanie burrito czy zwijanie tortilli. Z czasem każdy może w tym nabrać wprawy, wypróbuj różne sajgonki przepisy. Wyjmij zwilżony, ale wciąż nieco twardy arkusz papieru ryżowego z naczynia z wodą i umieść go na płaskiej powierzchni roboczej. Pozostaw na minutę lub dwie, a w tym czasie papier stanie się jeszcze bardziej giętki. Teraz wszystko, co musisz zrobić, to owinąć nadzienie papierem. Jeśli papier ryżowy trochę się rozdziera, nie martw się, po prostu nałóż dwie podarte krawędzie na siebie i kontynuuj zwijanie.